Βρίσκεστε: Άρθρα Γενικά - ΕΚΕ Μια απάντηση στον αντιπρόεδρο της ΕΚΕ

Μια απάντηση στον αντιπρόεδρο της ΕΚΕ

Έλαβα, όπως και τα υπόλοιπα μέλη της εταιρείας μας, το μήνυμα του αντιπροέδρου της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ΕΚΕ) με τις πασχαλινές ευχές. Το δεύτερο και εκτενέστερο μέρος αυτού του μηνύματος προφανώς αναφέρεται στο άρθρο με τίτλο «πραξικόπημα στην ΕΚΕ;» που δημοσίευσα στην ιστοσελίδα μου και οφείλω μια απάντηση. Για τους μη καρδιολόγους, στην ΕΚΕ δεν εκλέγουμε πρόεδρο, αλλά αντιπρόεδρο, που την επόμενη διετία γίνεται χωρίς εκλογή πρόεδρος, για να παραμείνει άλλη μια διετία στο ΔΣ ως απερχόμενος πρόεδρος. Όλα τα άλλα μέλη του ΔΣ εκλέγονται ανά διετία.


Πρώτα η επιστολή του αντιπροέδρου της ΕΚΕ:
 

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Θεώρησα χρήσιμη και αναγκαία την προσωπική επικοινωνία μαζί σας  με το παρόν μήνυμα για δύο λόγους.

Πρώτον, να  ευχηθώ σε Σας και την Οικογενειά σας Χρόνια Πολλά και Καλή Ανάσταση

Και δεύτερον, να σας διαβεβαιώσω ότι σε συνέχεια και σε απόλυτη συνέπεια με την δεσμευσή μου να εκπληρώνει η ΕΚΕ κατά τον καλύτερο τρόπο τον κύριο στόχο της που είναι η Εκπαίδευση και Μετεκπαίδευση του Έλληνα Καρδιολόγου, εισηγήθηκα στο ΔΣ στη τελευταία συνεδρίασή του τον έγκαιρο προγραμματισμό των 2 μεγάλων εκπαιδευτικών εκδηλώσεων της ΕΚΕ (Πανελλήνιο καρδιολογικό συνέδριο και Σεμινάρια ΟΕ)  για τη διετία της προεδρείας μου, 2017 και 2018.

Είναι αυτονόητο ότι ο εγκαιρος προγραμματισμός αποτελεί τη πρώτη και στοιχειώδη προϋπόθεση για να κτισθεί ένα επιτυχές από εκπαιδευτικής πλευράς Συνέδριο. Ολες οι μεγάλες Επιστημονικές Εταιρείες σε Ευρώπη και Αμερική προγραμματίζουν με ορίζοντα τουλάχιστον 2 ετίας τις εκπαιδευτικές τους δραστηριότητες. Να σημειωθεί ότι δεν υπήρξε ουδεμία διαφωνία ή επιφύλαξη από κανένα μέλος του ΔΣ κατά τη συζήτηση της πρότασής μου. Η αλήθεια των ανωτέρω καταδεικνύεται εύκολα από τα πρακτικά  της συνεδρίασης (εντυπο υλικό και μαγνητοφωνημένο υλικό) που μπορεί να είναι στη διάθεση οποιοδήποτε μέλους της ΕΚΕ. Οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία της πρωτοβουλίας μου αυτής-πέραν του έγκαιρου προγραμματισμού-είναι εσφαλμένη και μπορεί να υπηρετεί (ακούσια ή εκούσια) άλλες σκοπιμότητες.

Να έχετε όλοι Καλό Πάσχα και να απολαύσετε λίγες ημέρες ξεκούρασης και χαλάρωσης με τους δικούς σας ανθρώπους.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

Κώστας Τσιούφης
Αντιπρόεδρος ΕΚΕ


Η απάντηση στην επιστολή:


Αγαπητέ Κώστα,

Έλαβα το μήνυμά σου όπως και τα άλλα μέλη της ΕΚΕ και σε ευχαριστώ για τις πασχαλινές ευχές. Εύχομαι και για σένα τα καλύτερα.

Κατανοώ το ενδιαφέρον σου για την εκπαίδευση και για την εκπλήρωση του προεκλογικού σου προγράμματος, το οποίο όπως γνωρίζεις θεωρώ αξιόλογο και χρήσιμο. Η σύγκριση όμως με τις «μεγάλες επιστημονικές εταιρείες» στην προετοιμασία των συνεδρίων της ΕΚΕ είναι ατυχής. Τα μεγάλα συνέδρια όπως της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας γίνονται κάθε χρόνο σε διαφορετική χώρα και σίγουρα χρειάζονται μακρόπνοο σχεδιασμό, ο οποίος άλλωστε δε γίνεται από το Διοικητικό Συμβούλιο, αλλά από ειδική ανεξάρτητη επιτροπή για αυτό το σκοπό.

Ένα σοβαρό πρόβλημα των συνεδριάσεων του ΔΣ της εταιρείας μας είναι η σύγχυση για το τι είναι συζήτηση, τι είναι πρόταση, τι ψήφιση των όποιων αποφάσεων και το τι εγγράφεται τελικά στα πρακτικά. Δεν ξέρω πόσοι κατάλαβαν στο ΔΣ που αποσκοπούσε η συγκεκριμένη συζήτηση, αλλά απόφαση τέτοιας σημαντικής βαρύτητας ποτέ δεν τέθηκε σε ψηφοφορία και ούτε περιλαμβάνεται στα πρακτικά. Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται αυτό το πρόβλημα των αποφάσεων «φαντασμάτων» και μάλιστα με «ομοφωνία», αλλά είναι καιρός να εκλείψει οριστικά από μια επιστημονική εταιρεία όπως η δική μας.

Επί της ουσίας, κανένα πρόβλημα «έγκαιρου σχεδιασμού» δεν υπάρχει στη διοργάνωση των συνεδρίων της ΕΚΕ από τα ΔΣ που εκλέγονται ανά διετία με κύριο σκοπό και ευθύνη ακριβώς την εκπαίδευση των καρδιολόγων και τη διαχείριση των οικονομικών των συνεδρίων, κύρια πηγή εσόδων για την εταιρεία και για τα οποία λογοδοτούν στο τέλος της θητείας τους. Άλλωστε ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχε τεθεί τέτοιο θέμα. Οι πρόεδροι δεν αποφασίζουν εκ των προτέρων όσο είναι αντιπρόεδροι μαζί με μέλη του παλαιού ΔΣ για τα εκπαιδευτικά και οικονομικά καθήκοντα του νέου ΔΣ. Αυτό είναι ηθικά, νομικά και δεοντολογικά ανεπίτρεπτο, όχι μόνο κατά τη δική μου άποψη, αλλά και άλλων συναδέλφων και πρώην μελών του ΔΣ, που όπως γνωρίζεις έχουν κάνει έντονες γραπτές παρεμβάσεις. Ειλικρινά τι φοβάστε από το νέο ΔΣ που θα εκλεγεί τον Οκτώβριο και θέλετε να του αφαιρέσετε όλες τις οικονομικές και εκπαιδευτικές αρμοδιότητες, γιατί δε μπορώ να δεχθώ ότι υπάρχουν «άλλες σκοπιμότητες», όπως γράφεις και εσύ.

Αγαπητέ Κώστα, εύχομαι να πετύχεις στην προεδρία σου που αρχίζει την επόμενη χρονιά και αν θα βρίσκομαι στο νέο ΔΣ θα υποστηρίξω το πρόγραμμα που είχες ανακοινώσει, στο οποίο όμως δε γίνεται καμιά αναφορά για τέτοιες πρωτοφανείς και απαράδεκτες πρωτοβουλίες. Έτσι και αλλιώς, πολλά σημεία του προγράμματος που είχες παρουσιάσει είναι και δικές μου θέσεις, που υποστήριξα συχνά μόνος μου και στο παρόν ΔΣ. Μη ψάχνεις λοιπόν μάταια «άλλες σκοπιμότητες» σε προσπάθειες βελτίωσης και εξυγίανσης της εταιρείας μας. Από αυθαιρεσίες προέδρων της ΕΚΕ έχουμε χορτάσει. Μη γίνεις ο πρώτος πρόεδρος που αυθαιρετεί από αντιπρόεδρος! Από εσένα περιμένουμε νέο ύφος και νέο ήθος!


Με φιλικούς χαιρετισμούς
 

Χρήστος Ντέλλος - μέλος του ΔΣ της ΕΚΕ                                 5 Μαΐου 2016Σχετικό άρθρο:

Πραξικόπημα στην ΕΚΕ;Μοιράσου το!

Εκτύπωση PDF

Copyright © Χρήστος Ντέλλος 2023

Development by Dr.Graphics

Πολιτική Απορρήτου