Καταστατική Συνέλευση αδιαφορίας, φόβου και αυθαιρεσίας.

Είναι αυτό που μας αξίζει;


Αγαπητοί συνάδελφοι, μέλη της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ΕΚΕ), στη διάρκεια του πρόσφατου Πανελλήνιου Καρδιολογικού Συνεδρίου, έγινε και η προγραμματισμένη Γενική Συνέλευση για την τροποποίηση του καταστατικού μας. Είμαστε το επίσημο επιστημονικό σωματείο δυόμιση χιλιάδων περίπου καρδιολόγων. Είναι αλήθεια πως με ευθύνη των Διοικητικών Συμβουλίων (ΔΣ), αλλά και δική μας όλων, εδώ και πολλά χρόνια οι Γενικές Συνελεύσεις έχουν μετατραπεί σε μια βιαστική, τυπική διαδικασία, στην οποία συμμετέχουν 20 – 30 άτομα, συνήθως ενεργά και πρώην μέλη του ΔΣ. Η σημασία όμως της πρόσφατης Καταστατικής Γενικής Συνέλευσης είχε τονισθεί τόσο σε ειδοποιήσεις που λάβατε από την ΕΚΕ, όσο και από δικό μου άρθρο που σας απέστειλα δυο φορές (Καταστατικό της ΕΚΕ: τι να αλλάξουμε;).

H Συνέλευση δεν είχε απαρτία. Το ισχύον καταστατικό ορίζει πως για την έναρξη Γενικής Συνέλευσης τροποποίησης του καταστατικού απαιτείται η παρουσία στην έναρξη του ½ των εγγεγραμμένων μελών, δηλαδή τουλάχιστον 1250 από τα 2.500 μέλη της ΕΚΕ. Στο συνέδριο υπήρχαν 1800 περίπου συνάδελφοι, αλλά στη συνέλευση προσήλθαν μόνο 135, ενώ πολλοί αποχώρησαν στη συνέχεια! Το προεδρείο αυθαίρετα ερμήνευσε το ½ των εγγεγραμμένων μελών ως ½ των «ταμειακώς τακτοποιημένων» για να ξεκινήσει η συνέλευση!

Δεν έγινε δεκτό από το προεδρείο το αίτημα να τεθούν στην κρίση της Γενικής Συνέλευσης και να συζητηθούν και άλλες προτάσεις πέραν εκείνες της πλειοψηφίας του ΔΣ, όπως ορίζεται από τον αστικό κώδικα.

Οι προτεινόμενες από την πλειοψηφία του ΔΣ τροποποιήσεις του καταστατικού εμφανίσθηκαν ως έργο τριμελούς επιτροπής, που συμπεριελάμβανε και το δικό μου όνομα, η οποία όμως, παρά τις διαμαρτυρίες μου, δεν συνεδρίασε ποτέ, δεν υπέγραψε κανένα κείμενο και δεν κατέθεσε καμιά πρόταση ως επιτροπή στο ΔΣ.

Το προεδρείο αρνήθηκε να θέσει στην κρίση της Γενικής Συνέλευσης τις δικές μου προτάσεις, που προέβλεπαν την κατάργηση της θέσης του απερχόμενου προέδρου για την ανανέωση των μελών του ΔΣ και την εκπροσώπηση των ιδιωτών καρδιολόγων, όπως και μέτρα υπέρ των νέων καρδιολόγων.

Ενώ στην είσοδο μοιράστηκαν φυλλάδια για την κατά άρθρο ψήφιση της πρότασης τροποποίησης του καταστατικού, αυτό δεν έγινε και αιφνιδιαστικά τέθηκε το σύνολο των τροποποιήσεων σε ψηφοφορία δι΄ανατάσεως της χειρός!

Ενώ η επίσημη καταμέτρηση έδειξε 67 από τους 94 εναπομείναντες παρόντες να εγκρίνουν, το προεδρείο «μέτρησε» πάνω από 70 και παρά τις διαμαρτυρίες και το αίτημα για νέα καταμέτρηση, την αρνήθηκε, νέα καταμέτρηση δεν έγινε και ανακοινώθηκε ότι οι τροποποιήσεις εγκρίθηκαν με 3 ψήφους περισσότερους από «τα ¾ των παρόντων ταμειακώς τακτοποιημένων μελών» που απαιτείται για την τροποποίηση του καταστατικού!

Ενώ σε όλες τις αίθουσες του συνεδρίου γινόταν βιντεοσκόπηση των συνεδριάσεων, ενημερώθηκα εκ των υστέρων πως στη Γενική Καταστατική Συνέλευση δεν έγινε ούτε μαγνητοφώνηση, όπως γίνεται πάντα στις γενικές μας συνελεύσεις, αλλά και στις συνεδριάσεις του ΔΣ!

Σας περίμενα συνάδελφοι! Όλους εσάς που στις εκλογές μου δώσατε την πρώτη θέση στα μέλη του ΔΣ και που σε κάθε ευκαιρία μου λέτε «μπράβο», «καλά τα λες», «προχώρα». Συνάδελφοι, σε όλη μου τη ζωή με ενδιέφεραν οι αξίες πολύ περισσότερο από τα αξιώματα και είναι αυτές οι αξίες που θέλω να υπηρετήσω στο ΔΣ της ΕΚΕ. Αισθάνομαι πως κατάφερα σε ένα χρόνο να γίνουν κάποια βήματα. Όμως τώρα χρειάζεται να «προχωρήσετε» και σεις. Δεν αρκεί να με ψηφίζετε στις μυστικές ψηφοφορίες και στις φανερές να απέχετε ή να φοβάστε μην εκτεθείτε! Δεν με άγγιξαν καθόλου οι βρισιές που άκουσα πίσω από την πλάτη μου στο τέλος της συνέλευσης από εξέχoν μέλος του ΔΣ, ούτε η απειλή του «θα σε διαγράψουμε!». Αυτό που με πόνεσε ήταν η δική σας απουσία και η σιωπή και ο φόβος των ελάχιστων παρόντων.

Δε μπορώ να πιστέψω πως η τροποποίηση καταστατικού που «ψηφίστηκε» με συνοπτικές και όχι σύννομες διαδικασίες σε μια συνέλευση προκαθορισμένης διάρκειας δύο ωρών(!) θα έχει και νομική επικύρωση. Δεν είναι δυνατόν από μια τέτοια συνέλευση και με τις ψήφους 67 ή 77 ατόμων, να τροποποιηθεί το καταστατικό του επιστημονικού σωματείου 2.500 γιατρών! Θα έχουμε επομένως πολύ πιθανόν την ευκαιρία μιας νέας καταστατικής συνέλευσης. Ας ελπίσουμε ότι τότε θα είμαστε όλοι εκεί, τουλάχιστον όσοι ενδιαφέρονται για πραγματική ανανέωση του καταστατικού, γιατί όπως φάνηκε, όσοι ενδιαφέρονται για τη συντήρηση της ίδιας κατάστασης με κάποιον εξωραϊσμό, θα είναι σίγουρα! Όσο για εκείνους που με απειλούν με διαγραφή, επειδή ζήτησα να τηρηθούν οι νόμιμες διαδικασίες, έχω να τους πω ότι θα τους είναι πολύ δύσκολο και ασύμφορο να την πραγματοποιήσουν. Πολύ πιο εύκολο θα ήταν, μιας και συχνά με χαρακτηρίζουν «αιρετικό», να με αφορίσουν! Όπως φαίνεται διαθέτουν «ιερατείο» έτοιμο και πρόθυμο για να το κάνει!

Χρήστος Ντέλλος – μέλος του ΔΣ της ΕΚΕ 11 Νοεμβρίου 2015

Μοιραστείτε το...