Η αβάσταχτη ελαφρότητα της Ελληνικής Καρδιολογικής Επιθεώρησης και της ΕΚΕ!

Η   Ελληνική Καρδιολογική Επιθεώρηση, (Hellenic Journal of Cardiology-HJC), αποτελεί την επίσημη διμηνιαία έντυπη έκδοση της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ΕΚΕ). Δύο σημαντικά θέματα προέκυψαν αυτές τις μέρες σε σχέση με το περιοδικό μας. Το ένα είναι η αιφνίδια ανακοίνωση από τον απερχόμενο πρόεδρο της ΕΚΕ για αναζήτηση Συντάκτη για το περιοδικό, η οποία δίνει περιθώριο υποβολής αίτησης λίγων ημερών μέσα στις γιορτές, και το δεύτερο αφορά την ακραία περίπτωση μεροληψίας και παραπλάνησης σε «ειδικό άρθρο σύνταξης» της ελληνικής έκδοσης του περιοδικού, η οποία ποιοτικά βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Το πρώτο θέμα δεν έχει καθόλου να κάνει με το δεύτερο, όπως θα υπέθετε κάποιος. Αντίθετα και τα δυο θέματα εντάσσονται στην ίδια παθολογία και ελαφρότητα, που κινείται η έκδοση του περιοδικού και η λειτουργία της εταιρείας μας. Το κείμενο που ακολουθεί αποτελεί επιστολή:

1) προς το απερχόμενο ΔΣ της ΕΚΕ

2) προς τη Σύνταξη του περιοδικού

Αγαπητοί συνάδελφοι

Δυστυχώς, είμαι υποχρεωμένος για δεύτερη φορά σε σύντομο χρονικό διάστημα να επικοινωνήσω μαζί σας με επιστολή, παρότι έχω εκλεγεί μέλος του νέου ΔΣ της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ΕΚΕ), με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών στις 25 Οκτωβρίου του 2014. Αυτό οφείλεται στην άρνηση του προέδρου του απερχόμενου ΔΣ, παρά τις αντίθετες εισηγήσεις μελών του συμβουλίου, στο να κληθούν να συμμετάσχουν στις συνεδριάσεις του ΔΣ, χωρίς δικαίωμα ψήφου, τα 3 νεοεκλεγέντα μέλη, όπως άλλωστε γινόταν μέχρι τώρα, για ενημέρωση και έναρξη εποικοδομητικής συνεργασίας, μεταξύ παλαιών και νέων μελών, τα οποία θα συνυπάρξουν στο νέο συμβούλιο. Να θυμίσω πως το νέο 9μελές ΔΣ αναλαμβάνει στις 4 Φεβρουαρίου 2015, ημέρα της τακτικής Γενικής Συνέλευσης της ΕΚΕ. Αυτό μάλιστα το μεσοδιάστημα των 2-3 μηνών, δείχνετε μια υπέρμετρη δραστηριότητα για απερχόμενο ΔΣ, με αποφάσεις που δεσμεύουν και προκαταλαμβάνουν το πρόσφατα εκλεγμένο ΔΣ.

Την πρώτη επιστολή, που σας έστειλα στις 8/12/14 και αφορούσε την ιστοσελίδα της ΕΚΕ, την συζητήσατε στη συνεδρίαση της επόμενης μέρας, δεν την αναρτήσατε στην ιστοσελίδα της ΕΚΕ, όπως ζητούσα και οφείλατε να κάνετε και δεν μου απαντήσατε. Μόνο προφορικά, μέλη του ΔΣ με διαβεβαίωσαν ότι θα κληθούμε τα νέα μέλη στην επόμενη συνεδρίαση να συζητήσουμε και για αυτό, χωρίς όμως ούτε αυτό να το τηρήσετε. Το μόνο που κάνατε, από τις 10 προτάσεις της επιστολής μου, ήταν να καταχωρήσετε στο site τον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας. Σίγουρα δεν γίνονται άμεσα όλες οι αλλαγές που απαιτούνται σε μια τόσο χαμηλού επιπέδου ιατρική ιστοσελίδα. Μπορούσατε όμως, μιας και αναρτήσατε τον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας, να αφαιρέσετε το αντιδεοντολογικό και αντιαισθητικό trailer, που συναντά κανείς σε όλες τις σελίδες του site με τις φωτογραφίες των μελών και κυρίως των προέδρων του ΔΣ και να το αντικαταστήσετε με χρήσιμα μηνύματα πρόληψης, πρόσφατες σημαντικές ιατρικές ειδήσεις και ανακοινώσεις σημαντικών συνεδρίων, ότι γίνεται δηλαδή σε όλες τις σοβαρές ιατρικές ιστοσελίδες. Επίσης ήταν πανεύκολο να διορθώσετε τη λάθος και παρεξηγήσιμη διατύπωση «Προεδρείο της ΕΚΕ», αντί της σωστής «Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΕ», όπως αναγράφεται στο καταστατικό της εταιρείας μας, αλλά ακόμα δεν κάνατε ούτε αυτό! (βλέπε άρθρο: Επείγουσες αλλαγές στην ιστοσελίδα της ΕΚΕ).1

«Συντάκτης Ελληνικής Καρδιολογικής Επιθεώρησης-Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος»!

Η παρούσα επιστολή αφορά την αναπάντεχη ανακοίνωση με e-mail, που μας έστειλε παραμονή Χριστουγέννων ο πρόεδρος του ΔΣ, που θα μπορούσες να το εκλάβεις, αν δεν το πρόσεχες και δεν το άνοιγες, για τυπικές εορταστικές ευχές, που έφθαναν σωρηδόν, λόγω της ημέρας. Η ανακοίνωση αναφέρει πως «Η ΕΚΕ αναζητά έμπειρο Συντάκτη για το περιοδικό», δηλαδή την Ελληνική Καρδιολογική Επιθεώρηση (Hellenic Journal of  Cardiology). Κατάθεση φακέλου υποψηφιότητας με τίτλους σπουδών και προϋπηρεσία έως τις 12 Ιανουαρίου 2015! Δηλαδή περιθώριο ελάχιστων εργάσιμων ημερών μέσα στις γιορτές, που κάποιος μπορεί να μη δει το e-mail, να μη το ανοίξει, να λείπει ταξίδι ή να θέλει να δει τους δικούς του λόγω των ημερών, να βρίσκεται στο εξωτερικό κλπ. Αυτό είναι το χρονικό περιθώριο που δίνετε στους ενδιαφερόμενους για ενημέρωση και για συλλογή και κατάθεση του φακέλου με τα απαραίτητα έγγραφα! «Όποιος πρόλαβε τον κύριο είδε!».

Αγαπητοί συνάδελφοι, γιατί δεν δίνεται ένα εύλογο μεγάλο διάστημα εκτός εορτών να ενημερωθούν όσοι ενδιαφέρονται και έχουν τα προσόντα για τη θέση; Μέσα στις γιορτές θα βρούμε το νέο «Συντάκτη»; Ποιος θα τον φέρει, ο άγιος Βασίλης; Μπας και τον ξέρετε και μας τον κρύβετε; Πέστε τον και σε μας να χαρούμε! Να τον βάλουμε και αυτόν πλαισιωμένο από τον απερχόμενο και τον εισερχόμενο πρόεδρο στο site μας να τον καμαρώνουμε!  Εκεί που το θέμα της λήξης της θητείας του Διευθυντή Σύνταξης (Συντάκτη) το είχατε ξεχάσει για χρόνια, θέλετε να το λύσετε αστραπιαία σαν πρωτοχρονιάτικο πυροτέχνημα, προς τιμήν και της λήξης της θητείας του παρόντος ΔΣ! Για να σοβαρευτούμε. Αυτές είναι απαράδεκτες τακτικές άλλων εποχών και όχι σύγχρονων επιστημονικών συλλόγων!

Μιας επομένως και δεν φροντίσατε να ενημερωθείτε για το πως γίνεται η πρόσληψη ενός Διευθυντή Σύνταξης ή Συντάκτη (Editor) ενός ιατρικού περιοδικού, επιτρέψτε μου να σας το πω εγώ, που φρόντισα να μάθω και θα ενημέρωνα ευχαρίστως και εσάς να μην εκτίθεστε με αυτόν τον τρόπο, αν είχατε καλέσει τα νέα μέλη στο τελευταίο συμβούλιο. Η προκήρυξη και η διαδικασία αντικατάστασης ενός Διευθυντή Σύνταξης κάθε ανάλογου ιατρικού περιοδικού σε όλο τον κόσμο, κρατάει ένα διάστημα πολλών μηνών έως και δυο ετών! Και αυτό γιατί, δεν αναζητάμε απλώς  έναν καλό γιατρό ή «πολυγραφότατο» ή απλώς «έμπειρο», επειδή είχε φροντίσει να συμπεριληφθεί το όνομά του σε πολλές «συντακτικές ή επιστημονικές επιτροπές», στις οποίες το πιθανότερο να μην είχε κάνει τίποτα! Ζητάμε κάποιον με γενική μόρφωση και καλλιέργεια, βαθειά γνώση ιατρικής και καρδιολογίας, αντικειμενικό και ακέραιο, με όραμα, φαντασία και ενθουσιασμό, με ουσιαστικό προσωπικό συγγραφικό και ερευνητικό έργο και όχι απλώς ψευτοδιακρίσεις ή τίτλους συναλλαγής! Ξέρετε πολλούς τέτοιους;

Πρέπει επομένως να υπάρχει ένα μεγάλο χρονικό περιθώριο υποβολής αιτήσεων, ακόμα και αναζήτησης και ενθάρρυνσης πιθανώς κατάλληλων υποψηφίων, που διστάζουν για διάφορους λόγους να υποβάλουν αίτηση και όχι η δημιουργία της εντύπωσης ότι «η δουλειά είναι τελειωμένη» και η υποβολή αίτησης και η όλη προσπάθεια θα είναι χάσιμο πολύτιμου χρόνου! Το «letter to intent», που πρέπει να συνοδεύει αυτές τις αιτήσεις, είναι μια επιστολή του υποψήφιου με τις «προθέσεις» του, που θα πρέπει μετά να μελετηθούν και να συζητηθούν πολύ προσεκτικά. Είναι δηλαδή ένα λεπτομερές σχέδιο, όπως ενός αρχιτέκτονα, για το πως σκέπτεται να «χτίσει» το περιοδικό. Θα το κατεδαφίσει τελείως και θα φτιάξει κάτι νέο, θα το εξωραΐσει απλώς, θα το αλλάξει σε κάποια σημεία, θα προσθέσει και θα αφαιρέσει θέματα, έχει να προτείνει συνεργάτες για την συντακτική επιτροπή και ποιους, κλπ.

Ερχόμαστε τώρα στο καταστατικό της εταιρείας μας. Αυτό προβλέπει στο άρθρο 29, εκλογή από το ΔΣ ενός Διευθυντή Σύνταξης για το περιοδικό για 3 χρόνια, με δυνατότητα ανανέωσης για άλλα 3 χρόνια. Επομένως, έχετε παραβιάσει το καταστατικό, μόνο για αυτό το θέμα, δυο φορές, δεδομένου ότι υπάρχουν δυο, αντί για έναν, διευθυντές σύνταξης, που η θητεία τους έπρεπε να είχε λήξει προ πολλών ετών. Φαντάζομαι τους λόγους θα μας τους εξηγήσετε, μαζί με τον υπόλοιπο απολογισμό της θητείας σας, στη Γενική Συνέλευση της ΕΚΕ, που προαναγγείλατε για τις 4 Φεβρουαρίου 2015. Προς το παρόν, ας δούμε τι περιοδικό έχουμε αυτή τη στιγμή και τι μπορούμε να κάνουμε να το βελτιώσουμε στο μεγάλο διάστημα που θα απαιτηθεί μέχρι την εκλογή του νέου Διευθυντή Σύνταξης ή Συντάκτη.

Η νέα μορφή της Ελληνικής Καρδιολογικής Επιθεώρησης

Το περιοδικό της εταιρείας μας, στην ελληνική του έκδοση, που είναι αυτή που  αποστέλλεται στα δυόμιση χιλιάδες μέλη της ΕΚΕ, από την αρχή του 2014, κυκλοφορεί με νέα, ανανεωμένη μορφή, τόσο στην εμφάνιση, όσο και στο περιεχόμενο. Η ανανέωση του περιοδικού ήταν απαραίτητη, καθώς το περιεχόμενο των προηγούμενων ετών ήταν κατά γενική ομολογία μέτριο. Αν κρίνω από το εξώφυλλο, με την σχεδίαση, τα χρώματα και κυρίως τον μεγάλο λογότυπο HJC, κάπου η Σύνταξη ήθελε το περιοδικό να θυμίζει και υποθέτω να μοιάζει στο περιεχόμενο, τηρουμένων των αναλογιών, με το BMJ δηλαδή το British Medical Journal, ένα εξαιρετικό παράδειγμα ιατρικού περιοδικού στον κόσμο. Στο περιεχόμενο του ανανεωμένου περιοδικού, η έμφαση στα άρθρα σύνταξης και στις ανασκοπήσεις αποτελεί επίσης μια ιδιαίτερα εύστοχη και χρήσιμη επιλογή για τους αναγνώστες ενός εθνικού περιοδικού, που αναζητούν εύληπτες, χρήσιμες και πάνω απ΄όλα έγκυρες και υπεύθυνες πηγές γνώσης.

Δυστυχώς με τα παραπάνω τελειώνει η οποιαδήποτε ομοιότητα με το BMJ και ειδικότερα με την καρδιολογική του έκδοση (Heart-BMJ), η οποία αποτελεί και την επίσημη έκδοση της βρετανικής καρδιολογικής εταιρείας,2 αλλά και με οποιοδήποτε εθνικό ή άλλο ιατρικό περιοδικό, που τηρεί τις στοιχειώδεις διεθνείς προδιαγραφές αξιοπιστίας. Όπως «τα ράσα δεν κάνουν τον παπά», έτσι και το εξώφυλλο και κάποιες απομιμήσεις δεν κάνουν το έγκυρο ιατρικό περιοδικό. Και για να γίνω πιο σαφής:

Εξαφάνιση των οδηγιών προς τους συγγραφείς!

Οι 4 σελίδες προς τους συγγραφείς, που περιελάμβαναν και τη δεοντολογία και την υποχρεωτική δήλωση συμφερόντων εξαφανίσθηκαν στην νέα έκδοση! Αυτές οι οδηγίες όμως, είναι απαραίτητες, όχι μόνο για τους συγγραφείς, αλλά και τους κριτές και τους αναγνώστες του κάθε ιατρικού περιοδικού! Υπάρχουν ακόμα μόνο στην αγγλική έκδοση του περιοδικού, χωρίς όμως και εκεί να τηρούνται, τουλάχιστον όσον αφορά την υποχρεωτική δήλωση συμφερόντων.

Πως είναι δυνατόν όλα τα άρθρα του περιοδικού να δημοσιεύονται χωρίς δήλωση οικονομικών συμφερόντων (disclosures) των συγγραφέων; Κυκλοφορεί γνωστό ιατρικό περιοδικό σε όλο τον κόσμο χωρίς δήλωση συμφερόντων κάτω από κάθε άρθρο;  Ο ένας εκ των διευθυντών σύνταξης μάλιστα του περιοδικού μας ανήκει στους προέδρους της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, η οποία έχει εκδώσει πολύ αυστηρές οδηγίες για αυτή την υποχρέωση των συγγραφέων και των καρδιολογικών περιοδικών και οι οποίες βεβαίως τηρούνται στο περιοδικό της, το (European Heart Journal). Άλλωστε, αυτό επιβάλλεται και από τον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας (νόμος του ελληνικού κράτους) και από τον ΕΟΦ.

Ειδικά μάλιστα για τα άρθρα σύνταξης και τις ανασκοπήσεις, όπως γράφετε και στις οδηγίες της αγγλικής έκδοσης του περιοδικού μας και της ελληνικής έκδοσης μέχρι την πρόσφατη νέα του μορφή, «δεν επιτρέπεται οι συγγραφείς να έχουν καμία οικονομική σχέση με εταιρεία που παράγει ένα προϊόν που αναφέρεται στο άρθρο ή την ανταγωνίστριά της». Σας τονίζω τα παραπάνω, γιατί αρκετές φορές έγινε ανάθεση συγγραφής «ειδικού άρθρου σύνταξης» και «ανασκόπησης», από την σύνταξη του ανανεωμένου περιοδικού μας, σε συναδέλφους με γνωστούς ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς με εταιρείες που παράγουν «το προϊόν που αναφέρεται στο άρθρο», με ακραία περίπτωση άρθρο σύνταξης για την μελέτη IMPROVE-IT και τον συνδυασμό σιμβαστατίνης-εζετιμίμπης, στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού μας.3 Είναι δυνατόν να μη γνωρίζατε τους πολυετείς στενότατους δεσμούς του συγγραφέα με την εταιρεία που παράγει τον συνδυασμό σιμβαστατίνης- εζετιμίμπης (Inegy) ή να τον ρωτήσατε και να σας το απέκρυψε; Δεν μπορώ να πιστέψω ούτε το ένα ούτε το άλλο. Το ακραίο με αυτό το άρθρο είναι ότι ξεφεύγει από το σύνηθες bias (προκατάληψη, μεροληψία) που συναντάμε σε αρκετά άρθρα, ακόμα και σε έγκυρα και αξιόπιστα περιοδικά, και εμπίπτει στην κατηγορία της παραπλάνησης του ιατρικού αναγνωστικού κοινού, αλλά και ασθενών που παρακολουθούν το περιοδικό μας, ελπίζοντας σε αξιόπιστη ενημέρωση. Το λιγότερο που έχετε να κάνετε είναι να αποσύρεται αυτό το «ειδικό άρθρο σύνταξης», αναγνωρίζοντας τις ευθύνες σας και για την ανάθεση και για την δημοσίευση χωρίς αξιολόγηση. Σας παραπέμπω για περισσότερα στοιχεία σε πρόσφατο άρθρο μου: (Η μελέτη IMPROVE-IT για το Inegy. Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν;).4

Πολυτελής έκδοση με φτωχό περιεχόμενο

Έχουμε πλέον στα χέρια μας ένα βαρύ σε χαρτί και  ελαφρύ σε ιατρικό περιεχόμενο περιοδικό! Αντί το περιοδικό να αναβαθμισθεί ποιοτικά και ποσοτικά με την ανανέωση, υποβιβάσθηκε! Τα μεγάλα καρδιολογικά περιοδικά σε όλο τον κόσμο, έχουν μικρότερη ποσότητα και οικονομικότερη  ποιότητα χαρτιού, με πολλαπλάσιο ιατρικό περιεχόμενο και ασύγκριτα λιγότερες διαφημίσεις. Το τελευταίο τεύχος της  Ελληνικής Καρδιολογικής Επιθεώρησης διαθέτει 50 σελίδες για τα άρθρα και 24 σελίδες για διαφημίσεις! Τι μήνυμα περνάτε στους γιατρούς όταν έχετε τόσες διαφημίσεις συνήθως ακριβών φαρμάκων και κανένα άρθρο για cost-effectiveness εν μέσω οικονομικής κρίσης; Έχετε προσέξει στο BMJ, στο οποίο θέλετε να μοιάζει το δικό μας HJC στο εξώφυλλο, πόσα άρθρα και αναφορές υπάρχουν για το κόστος σε σχέση με την αποτελεσματικότητα και πόσο σημασία δίνεται στην ορθολογική κατανομή των πόρων της υγείας, ώστε να καλύπτουν πραγματικές ιατρικές ανάγκες και όχι να καταλήγουν σε σπατάλη και διαφθορά; Έχετε προσέξει πόσα άρθρα και αναφορές υπάρχουν για τις κοινωνικές και οικονομικές ιδιαιτερότητες των ασθενών, αλλά και τα ψυχολογικά και οικονομικά προβλήματα των γιατρών; Να σας τονίσω επίσης πως το Heart-BMJ έχει διπλάσια ύλη σε κάθε τεύχος του περιοδικού συγκριτικά με το δικό μας και μάλιστα ανά 15νθήμερο και όχι δίμηνο, με μόνο τρεις σελίδες διαφημίσεις!

Αναλυτικά οι 50 σελίδες των άρθρων του τελευταίου τεύχους κατανέμονται ως εξής: 1) Γράμμα Διευθυντή Σύνταξης: μια σελίδα. 2) Γράμμα Προέδρου ΕΚΕ: 3 σελίδες και με ένα ενδιαφέρον και πολλαπλών ερμηνειών απόφθεγμα του Πλάτωνα σε ειδικό πλαίσιο: «Επιστήμη ποιητική ευδαιμονίας». 3) Δύο ειδικά άρθρα σύνταξης: 5 σελίδες. 4) Δύο άρθρα ανασκόπησης: 19 σελίδες. 5) Ένα άρθρο κλινικής έρευνας: 7 σελίδες. 6) Καρδιακή απεικόνιση: 3 σελίδες. 7) Ενδιαφέρουσα κλινική περίπτωση: 4 σελίδες. 8) Πρωταγωνιστές: μια σελίδα. 9) Κλινικά Διλήμματα: 4 σελίδες. 10) Ιατρικές Εξελίξεις: 4 σελίδες. 11) Τεχνολογικές Εξελίξεις: 2 σελίδες. Όλα χωρίς δήλωση οικονομικών συμφερόντων (disclosures), παρότι αναφέρονται σε ιατρικά προϊόντα (φάρμακα, συσκευές, ηλεκτρονικά μέσα κλπ).

Στα περιεχόμενα 9, 10 και 11, επισημαίνεται από πολλούς συναδέλφους ένα ακόμα  σοβαρό πρόβλημα. Οι παραπάνω στήλες, που καταλαμβάνουν το 20% του συνόλου των σελίδων των άρθρων του περιοδικού, γράφονται αποκλειστικά από την ίδια συνάδελφο σε όλα τα τεύχη, συνοδευόμενα και από τρεις αντίστοιχα  φωτογραφίες της συγγραφέως, μια για κάθε στήλη! Κάτι τέτοιο είναι πρωτοφανές και για περιοδικά lifestyle και ποικίλης ύλης! Η ίδια συνάδελφος έχει και την επιμέλεια έκδοσης του περιοδικού, αλλά και την επιμέλεια της ιστοσελίδας της ΕΚΕ! Το θεωρείτε αυτό φυσιολογικό φαινόμενο ή υποκρύπτει κάποια σπάνια εκδοτική παθολογία! Αλήθεια, δεν διαθέτουμε και άλλους άξιους και πρόθυμους νέους συναδέλφους και αρκετούς έμπειρους παλαιούς, από τα 2.500 μέλη της ΕΚΕ, ειδικούς σε επιμέρους θέματα, να γράφουν, κάθε φορά και άλλος, σε αυτές τις στήλες και να ασχοληθούν με την επιμέλεια του περιοδικού και της ιστοσελίδας, ώστε να αυξηθεί και με άλλα άρθρα και θέματα η σημερινή τόσο φτωχή ύλη;

Για αυτές πάντως τις 50 όλες και όλες σελίδες με τα λιγοστά άρθρα του διμηνιαίου περιοδικού μας υπάρχουν δυο Διευθυντές Σύνταξης, (το καταστατικό της εταιρείας προβλέπει έναν, αλλά αυτό είναι το λιγότερο), 7 βοηθοί Διευθυντών Σύνταξης, 7 ειδικοί Σύμβουλοι Σύνταξης, 2 Σύμβουλοι Στατιστικής και μια Υπεύθυνη Επιμέλειας Έκδοσης. Έχουμε όμως και μια Εθνική Συντακτική Επιτροπή από 43 έλληνες και μια Διεθνή Συντακτική Επιτροπή από 53 ξένους διαπρεπείς επιστήμονες! Όλοι αναγράφονται τιμητικά στις πρώτες σελίδες του περιοδικού, δίνοντας μια εικονική βαρύτητα, αντίβαρο στην ελαφρότητα του περιεχόμενου που ακολουθεί. Επίσης υπάρχει μια σελίδα με τα ονόματα, τους τίτλους και τις φωτογραφίες των 9 μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΕ, για να μη ξεχνάμε ποιοι έχουν την υψηλή εποπτεία και ευθύνη του περιοδικού, μιας και αποτελεί την «επίσημη έκδοση της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας»!

Αν κάνετε την πρόσθεση, οι παραπάνω 124(!) συμβαλλόμενοι, ο καθένας στον βαθμό που του αναλογεί, έχουν την ευθύνη για το περιεχόμενο του περιοδικού, τόσο πριν όσο και μετά την κάθε του έκδοση. Μπορεί επομένως να έχουμε εθνικό καρδιολογικό περιοδικό 4ης κατηγορίας συγκρινόμενο με το βρετανικό Heart, αλλά σε αριθμό μελών Συντακτικής Επιτροπής τους αφήνουμε πολύ πίσω! Αλήθεια, με τόσους υπεύθυνους, πως γίνεται ανάθεση άρθρων σύνταξης και ανασκοπήσεων σε συγγραφείς με πασιφανείς οικονομικές διασυνδέσεις με ιατρικά προϊόντα που αναφέρονται στο θέμα και διαφημίζονται στο ίδιο τεύχος του περιοδικού; Ποιες ενέργειες έχουν κάνει για την βελτίωση όλων των παραπάνω αδυναμιών; Σε τυχόν συμμετοχής τους ως υποψήφιοι για το νέο Συντάκτη, η παρουσία τους στη σημερινή Συντακτική Επιτροπή πρέπει να θεωρηθεί προσόν ή αρνητικό στοιχείο αξιολόγησης; Όλα αυτά δε σημαίνουν βέβαια πως στη Συντακτική Επιτροπή δεν υπάρχουν και ιδιαίτερα αξιόλογοι συνάδελφοι με πολύ σημαντικό επιστημονικό έργο. Απλώς σιωπούν! Δυστυχώς ο άγραφος νόμος της σιωπής, τηρείται με ευλάβεια στο χώρο μας. Στο χέρι μας όμως είναι επιτέλους να σπάσει! Η σιωπή είναι συνενοχή!

Το ωραίο εξώφυλλο δεν κάνει ωραίο και το περιεχόμενο

Αν δεν βελτιωθεί άμεσα, η Ελληνική Καρδιολογική Επιθεώρηση θα χάσει το στοιχειώδες κύρος που πρέπει να έχει κάθε περιοδικό μιας μεγάλης ιατρικής εταιρείας. Η πολυτελής έκδοση δεν κάνει το καλό ιατρικό περιοδικό. Το αντίθετο, πολυτελείς εκδόσεις με ωραία εξώφυλλα συχνά προσφέρουν κατευθυνόμενη και κακής ποιότητας πληροφόρηση σε πολυτελές περιτύλιγμα. Τα καλύτερα παγκόσμια ιατρικά περιοδικά από πλούσιες χώρες έχουν απλές και χαμηλού κόστους εκδόσεις, αλλά με εξαιρετική ποιότητα άρθρων. Δεν ισχυρίζομαι πως ότι δημοσιεύει το περιοδικό μας δεν είναι αξιόλογο ή ότι όλα έχουν οικονομικές διασυνδέσεις. Δυστυχώς όμως τα σημαντικά άρθρα είναι λίγα και αποτελούν την εξαίρεση. Ο κάθε σκληρά εργαζόμενος σήμερα καρδιολόγος, αλλά και γιατρός άλλων ειδικοτήτων και πολλοί ασθενείς, αναζητούν και δικαιούνται έγκυρες πληροφορίες από το επίσημο περιοδικό, αλλά και την ιστοσελίδα της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας. Δεν επιτρέπεται η ΕΚΕ να επικεντρώνει το ενδιαφέρον της μόνο στα συνέδρια, με τα πολλά δορυφορικά και δώρα φέροντα, όταν το περιοδικό και η ιστοσελίδα της έχουν μεγαλύτερη εκπαιδευτική αξία και εμβέλεια με πολύ μικρότερο κόστος.

Η πρότασή μου είναι να κρατήσουμε το εξώφυλλο με τον λογότυπο όπως είναι, να αλλάξουμε όμως τελείως το περιεχόμενο του περιοδικού! Αν τελικά όμως δεν έπεισα το ΔΣ της ΕΚΕ να αλλάξουμε ριζικά το περιοδικό μας ως περιεχόμενο και νομίζετε ότι πρέπει να δώσουμε έμφαση μόνο στην εμπορική του απόδοση, μιας και οι καιροί είναι δύσκολοι, (παρότι τα οικονομικά της εταιρείας μας δεν είναι καθόλου άσκημα), έχω να σας προτείνω και ένα «plan B». Να βρείτε, αν και νομίζω τον έχετε βρει, τώρα στις γιορτές, που είναι και εμπορική περίοδος, έναν κατάλληλο Συντάκτη, σύμφωνα και με την ανακοίνωση του απερχόμενου προέδρου της ΕΚΕ, που θα κάνει έναν εμπλουτισμό των διαφημίσεων και της ύλης και με άλλα μη αμιγώς ιατρικά προϊόντα και κείμενα, για να γίνει το περιοδικό ακόμα αποδοτικότερο οικονομικά. Στο κάτω, κάτω, όποιος θέλει να ενημερώνετε αντικειμενικά, ας κάνει εγγραφή στο Heart-BMJ! Οπωσδήποτε το περιοδικό  θα χρειασθεί και ένας ανάλογο και ελκυστικό τίτλο, αντί για τον κλασσικό και αντιεμπορικό  «HELLENIC JOURNAL OF CARDIOLOGY», όπως CARDIOPOLITAN ή CARDIO-ELLE για να παραπέμπει και στο «HELLENIC»!

Ελπίζω να μη πήρατε στα σοβαρά το «plan B» και το εφαρμόσετε, μιας και δεν αποκλείω σε κάποιους να άρεσε ή και να το έχουν ήδη σκεφθεί μόνοι τους! Άλλωστε, εύκολα το «είσαι φίλος, γίνε μέλος!», που λένε στα κόμματα, μπορεί να γίνει «είσαι φίλος, γίνε Συντάκτης!» στις ελληνικές ιατρικές εταιρείες, που έχουν παλαιοκομματικές συνήθειες και νοοτροπίες. Μη περιμένετε όμως πως αυτό θα γίνει αποδεκτό και πως δεν θα σας εκθέσει ανεπανόρθωτα!

Ξέρω ότι έκανα κατάχρηση στην έκταση του κειμένου για «επιστολή», αλλά επιτρέψτε μου να κάνω και εγώ μια μικρή και ασήμαντη παρατυπία. Άλλωστε στο περιοδικό χώρο έχουμε, από περιεχόμενο και διαφάνεια πάσχουμε!

Καλή Χρονιά και Καλή μας Επιτυχία στο Νέο Διοικητικό Συμβούλιο!

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Χρήστος Ντέλλος                                                                  5/01/2015

Μέλος του νέου ΔΣ της ΕΚΕ

Δήλωση οικονομικών συμφερόντων: καμία

Παράκληση η παραπάνω επιστολή να δημοσιευθεί στην Ελληνική Καρδιολογική Επιθεώρηση.

Αναφορές

  1. Χρήστος Ντέλλος. Επείγουσες αλλαγές στην ιστοσελίδα της ΕΚΕ. Καρδιολογική Άποψη, www.ntellos.gr 10 Δεκεμβρίου 2014
  2. Heart-BMJ Journal- heart.bmj.com. Journal of the British Cardiovascular Society.
  3. Δημήτρης Ρίχτερ. Οδηγίες Δυσλιπιδαιμίας AHA/ACC vs IMPROVE-IT. O Θρίαμβος του «The Lower The Better». Ειδικό Άρθρο Σύνταξης. Ελληνική Καρδιολογική Επιθεώρηση (HJC), τόμος 55, τεύχος 5. Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 2014.
  4. Χρήστος Ντέλλος. Η μελέτη IMPROVE-IT για το Inegy. Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν; Καρδιολογική Άποψη, www.ntellos.gr 22 Δεκεμβρίου 2014
Μοιραστείτε το...